Kuchynský olej je jeden z menej skloňovaných BIO odpadov. Je v tieni svojich väčších súrodencov v podobe kuchynských a zelených odpadov. No má jednu výhodu – má pozitívnu hodnotu.
Zatiaľ čo za zber kuchynských a zelených odpadov je potrebné platiť nemalé peniaze, kuchynský olej Vás poteší. Je o neho záujem, dokonca sa vykupuje.
Alebo inak, zber jedlých tukov a olejov pod číslom 20 01 25 vie byť pre obce a mestá zadarmo, prípadne ešte za to niečo aj dostanete. Len si dohodnete spoluprácu s nejakou spoločnosťou, ktorá ho zbiera, dodá Vám nádoby pred bytovky, prípadne vedierka, či fľaše do každej domácnosti a je to.
Teda tieto kuchynské oleje môžeme kľudne prirovnať k zberu kovov, za ktoré dostanete vo výkupe zaplatené peniaze. Má to však ešte viacero iných výhod:
A viete že od januára tohto roka platí nulová donášková vzdialenosť pre zber tohto odpadu po celom Slovensku bez výnimky? Áno, mal by sa zbierať povinne od každého domu a pri bytovkách by mala byť nádoba na zber pre tieto oleje na každom mieste, kde je aj čierna nádoba na zmesový komunálny odpad. Tak káže vyhláška tu (ak ju nezmenia).
Ako sa tento odpad zbiera, čo sa s ním robí, ako sa spracováva, na ktorej pumpe dostanete za olej kávičku zadarmo, čo robiť s vykrádačmi nádob? Aj o tomto som sa porozprával s pánom Kolesárom zo spoločnosti CMT Group, ktorá zbiera okrem týchto olejov aj kuchynské a gastro odpady.
Nevenovali sme sa len jedlým olejom, pozreli sme sa aj na kuchynské BIO odpady a ako vyzerá situácia na Slovensku rok po zavedení. Aké sú prvé skúsenosti? Čo hovorí na biologicky rozložiteľné sáčiky, či perforované nádoby? Sú potrebné alebo je to len fake news?
Nižšie sa môžete zapojiť do prieskumu ako a či vôbec triedite u Vás tento odpad.
V rámci odpadovej tipovačky sa pozrieme na zvyšovanie poplatkov za uloženie stavebných odpadov na skládkach. O koľko a kedy porastú?
A pán Kolesár mi prezradil jeho hudobný tip. Chcete vedieť aký? Hans Zimmer – Time (Inception)
Zanechajte nám Váš e-mial, budeme Vám posielať novinky.
Zabezpečovať zber použitého kuchynské oleja a tukov od každej domácnosti je finančne náročné vzhľadom na objem tohoto odpadu. Množstvo tohoto odpadu je u domácnosti rôzne a preto je výhodnejšie mať v obciach zberové miesta kam to môžu občania prinášať, keď zberná nádoba obce musí byť nepriepustná, aby sa zamedzilo vytečeniu oleja. Obmedzenie vyberanie odpadu je možné riešiť konštrukciou zbernej nádoby obce. Ešte efektívnejšie je robiť pravidelný výkup odpadu olejov a tukov, keď občan pri odovzdaní priamo dostane finančnú čiastku alebo adekvátne množstvo hygienických potrieb.
Prečo si myslíte, že zber použitého kuchynské oleja a tukov od každej domácnosti je finančne náročný vzhľadom na objem tohto odpadu? Ako píšem v článku, či debatujeme v podcaste, práve výhoda tohto odpadu je tá, že je vlastne samofinancovaný, čo až na kovy vo výkupe asi v ničom inom neplatí.
Som tiež toho názoru že zber od domu k domu je náročný . U nás v obci spolupracujeme s fy Enviral, ktorý pravidelne cca raz za 2 resp. 3 mesiace chodí zberať oleje priamo na zberný dvor. občania si to veľmi pochvaľujú nakoľko za 1 l odovzdaného oleja dostanú 1 l octu alebo za 6 litrov použitého oleja obdrží občan 1l oleja Priemerne sa za tie 2-3 mesiace vyzbiera v obci cca 700 až 800l použitého oleja
v odpovediach mi chýba možnosť – netvorím tento druh odpadu 🙂
vysmážané sa u nás nenosí a keď už výnimočne máme nejaký starý olej, tak sa zamieša do krmiva sliepkam.